Brommers zijn belangrijk voor wie jong was in de jaren 60, 70 of 80. Een bromfiets geeft de jeugd vrijheid, maar is ook een manier om te laten zien wie je bent. Want het maakt veel uit of je op een Kreidler buikschuiver of een Puch rijdt. Dit brommerboek met sterke verhalen en prachtige illustraties zal voor Opa vaak een feest van herkenning zijn. En een mooie aanleiding om jeugdherinneringen op te halen!
Gabriël Kousbroek (‘Gaap’) vertelt en tekent verhalen over de brommers in zijn jeugd en de avonturen die hij ermee beleefde. Op welk merk brommer je als punker, kakker of boer diende te rijden om ‘erbij’ te horen. Hoe je met je brommer meisjes versierde 😉
En, ook belangrijk: hij vertelt over de kunst van het bromfietsonderhoud. Want een brommer is natuurlijk ook een dankbaar ding om altijd aan te blijven sleutelen!
Dit brommerboek is een prachtig cadeau voor Opa’s die vroeger zelf ook brommer reden. Het staat vol vrolijke tekeningen en vlot leesbare verhalen over typische brommeronderwerpen zoals verstelbare sproeiers en uitgehoonde cilinders. Voor wie de geur nog kent, ruikt dit boekje naar tweetakt-olie!
Een buikschuiver is volgens het brommerjargon & de verklarende woordenlijst: ‘Brommer met tank en buddyseat (Kreidler, Zündapp, Stokvis)’. Uit de verhalen blijkt dat dit vooral brommers zijn voor ‘horken en boeren’. De vrienden van Gaap rijden Puchs met hoge sturen. Puchjes waren eigenlijk bedoeld als damesbrommer, dus worden zij door de Kreidlerbende de Soft-punk-Puchies genoemd.
De subtitel ‘Gaap en de kunst van het brommeronderhoud’ dekt de lading van dit brommerboek prima. Behalve vlot leesbare verhalen vol jeugdherinneringen komt namelijk ook de techniek van bromfietsen ruim aan bod.
Voor veel jongeren is een bromfiets natuurlijk (ook) een geliefd sleutelobject. Voor wie wat minder thuis is in het brommerjargon is er de verklarende woordenlijst achterin het boek!